tirsdag 26. april 2011

Vildagázza verdens raskeste

Tekst og foto: CPM/Sergey Gavrilov


Lørdag møttes samelands beste reinkjørere og omlag 500 mennesker opp for å kåre verdensmesteren i reinkappkjøring ved Čábardasjohka. Vildagázza viste seg sterkest.


Begrepet VM i reinkappkjøring oppsto i 1985, men flere slike løp samme dag kan være både forvirrende og uheldig for den snevre sporten. På sikt vil dette kunne utarme begrepet "VM i reinkappkjøring" sier flere kilder i og utenfor miljøet.


Tro på seier


Underveis, mens Vildagázza ledet løpet, forteller eier Elle Márjá Eira at hun har tro på seier. Og slik går det til slutt, og hun kan strekke armen i været, og motta penger, pokal og heder.

- Det gikk bra dagen før, så jeg hadde trua under finaleløpet, og det er en flott følelse, forteller Eira.


Vanskelige forhold


Det var lenge usikkert om det i det hele tatt skulle bli løp ved Čábardasjohka. Værgudene var ikke på arangøren - Guovdageainnu Heargevuodjinsearvi - side da snøen smeltet bort som dugg for solen. Selv da man begynte å kjøre ut snø, så forsvant snøen nesten like fort som den ble lempet i banen og tråkket ned.


Vått, men fornøyd


Det var ikke de beste forhold for hverken kjørere eller publikum, og alle så ut til å takle dette med godt humør.

- Det våte føret er det verste for oss kusker og reinen. I tillegg til lite snø, så blir tidene og farten deretter, forklarer kusk, Aslak Henrik Bals (34) smilende etter løpet.

Men han er fornøyd likevel.

- Klart det smaker med seier. Det var jo vanskelig å kjøre, men det gikk greit, legger han til.


Bra arrangement


Forholdsvis mye folk møtte opp i det fine været, og med lavvoservering, marknad og aktiviteter på Saami Lavvo-området til Jan Ole Buljo, så ble det en fin dag for liten og stor, der særlig underholdningsverdien var stor da turstene fikk prøve seg med reinen.















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar