tirsdag 30. mars 2010

Våre historier, på vår egen måte



Anne Lajla Utsi brenner for samisk film. Direktøren for Internasjonalt samisk filmsenter vil ikke at samiske filmskapere skal måtte tilpasse seg andres krav.

Tekst/foto: Lisa Marie Kristensen


I dag arrangeres seminar om urfolks filmfond. Urfolk i Kanada, Australia og Norge samles for å diskutere hvordan et slikt fond kan bli virkelighet. Anne Lajla Utsi er opptatt av at urfolksfilmer ikke skal trenge gjøre kompromiss for å få finansiering.

– Det er et generelt problem i dag. Distributører og tv-kanaler vil helst ikke ha filmer og serier på urfolksspråk, forteller Anne Lajla. Derfor mener hun det er viktig med et eget fond. For å sikre produksjonen av urfolksfilmer, og for å sikre at urfolk får fortelle sine historier på sin måte.

– Veldig ofte må urfolksfilmer tilpasser seg slik at de passer inn, og fyller kravene fra distributører og tv-kanaler, sier Anne Lajla. Noe som hun sier fører til at man egentlig ikke får fortalt de historiene man vil på grunn av finansieringssystemet.


Ta tilbake historien

Gjennom filmer vil hun at man tar tilbake historien. Opp igjennom tidene har urfolk blitt framstilt av alle andre. På samme måte som man skriver om historier i bøker, mener hun at urfolk kan skrive om sin historie gjennom filmer.

– På den måten kan vi ta tilbake det vi mistet, sier Anne Lajla.

Seminaret har som mål å etablere et urfolks filmfond. Det er første gang filmskapere fra ulike deler av verden samles på denne måten. Til seminaret kommer Nils Gaup fra Sápmi, Laura Milliken og Jimi Leigh Kinistino fra Kanada. Zacharias Kunuk og representanter fra Australia er med via webcast. Seminaret Indigenous Film Fund er på Diehtosiida, og starter kl. 12.00.

– Vi må synliggjøre oss. Med film kan vi snakke til hjertene, og det er viktig for oss for vi er usynlige. Film er det viktigste vi kan holde på med, sier Anne Lajla.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar