onsdag 31. mars 2010

En meget besværlig lue


"Fjellfinnhua" provoserte mange etter premieren på Tromsø Internasjonale filmfestival tidligere i år. Nils Utsi som medvirker i filmen er enig i kritikken, men skjønner ikke oppstyret rundt ordet.

Tekst: Marie Louise Somby og Lisa Marie Kristensen Foto: Lisa Marie Kristensen


Filmskaper Guro Saniola Bjerk valgte å lage film om konflikten mellom samer og nordmenn, etter at hun under direktesendt radio i 2003 brukte ordet "Fjellfinnhua" når hun rapporterte fra samefolkets dag i Karasjok. Det skapte et mediehysteri uten like, et hysteri som kom som en stor overraskelse på journalisten. Hun ble stemplet som rasist. Samtidig følte hun at der var noe. I alt oppstyret ble hennes nysgjerrighet vekket. Hva er dette oppstyret, hvorfor dette oppstyret. Etter premieren fikk også filmen kritikk. Dokumentaren ble beskylt for å fremheve bare en side i saken, den hadde unøyaktigheter og faktafeil. Debatten raste. Konflikten filmen tar for seg er den mellom samer og nordmenn. Det er kanskje ikke rart det ble reaksjoner.

Dokumentaren er fri

Nils Utsi som medvirker i dokumentaren sier han ble skuffet over at han fikk så lite plass, men at man må innse at noen ganger blir den andre siden fremhevet.

– Hun har valgt å gi plass til de som vanligvis ikke får så mye plass. Det må vi tåle. Det er en dokumentar og det har hun lov til, sier Nils.

Han forstår ikke hvorfor bruken av ordet fjellfinnhua fikk så store reaksjoner.

– Jeg klarer ikke å bli opprørt av det, sier Nils.

Antikvariaten

Nils er også med i filmen «Antikvariaten» som vises i dag. En kortfilm om en antikvitetshandler som er flink med antikviteter, men dårlig med handelen. Nils hadde det artig med å spille inn filmen, og kan på en måte kjenne seg igjen i karakteren.

– Jeg er glad i gamle ting. Egentlig er jeg veldig gammeldags på den måten. Og samtidig revolusjonær i sinn, sier Nils.

«Fjellfinnhua» har iskino premiere i kveld kl. 20.30. Få med deg filmen og gjør opp din egen mening. «Antikvariaten» vises kl. 15.00 på Thon Hotel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar